top of page

Prírodná kozmetika.

PRAVDY A MÝTY

Článok čerpá z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.


V mojom salóne existujú dva typy zákazničiek, tie ktoré neriešia zloženie produktu a zaujíma ich len výsledok a recenzie, prípadne konzistencia produktu. Druhým typom sú tie, ktoré sa vyhýbajú botoxu a ľutujú zaplatiť za krém 50 eur, a tak siahajú po lacnejšej voľbe, to väčšinou prírodnej kozmetike. A teraz už názor odborníčky na legislatívu kozmetiky.

Pojem prírodná kozmetika je značne hmlistý a zatiaľ pre neho v EÚ neexistujú žiadne záväzné pravidlá.

Čo všetko sa však skrýva pod pojmom prírodná kozmetika?

V súčasnosti existuje viacero definícií. Kozmetológovia považujú za prírodné kozmetické prostriedky tie, ktoré sú zostavené z prírodných materiálov rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu, získaných ustanoveným spôsobom. Jednotlivé zložky sú prírodných materiálov izolované fyzikálnymi šetrnými spôsobmi alebo aj enzymatickými alebo mikrobiálnymi metódami. Rastlinné oleje sa napríklad získavajú lisovaním za studena. V takto vyrobenom oleji zostáva maximum cenných látok a navyše v prirodzenom stave, ktoré dokáže ľudské telo najlepšie zužitkovať. Vďaka obsahu aktívnych enzýmov, vitamínov, fytohormónov a ďalších biologicky aktívnych látok mávajú priaznivý účinok na organizmus.

PRETO MILÉ ZÁKAZNIČKY AK UVIDÍTE ETIKETU PRÍRODNÁ KOZMETIKA, ZVÁŽTE NAJPRV, ČO HĽADÁTE A AKÚ MÁTE PREDSTAVU. ŽIADNU NESPRACOVANÚ PRÍRODU ZO ZÁHRADY SI PREDSA NA TVÁR NEDÁVATE.

Nevýhodou prírodnej kozmetiky je

v porovnaní s bežnými kozmetickými prípravkami vysoká náročnosť na prípravu, prepravu

i skladovanie, ale aj krátka trvanlivosť. Na predĺženie trvanlivosti by sa podľa kozmetológov mali používať iba vybrané povolené konzervačné látky, a to kyseliny benzoová, salicylová, propiónová, sorbová a ich soli, a pod. Používané emulgátory, farbivá a parfumy by mali byť tiež prírodného pôvodu. Ak je na etikete výrobku uvedené, že ide o naturálny produkt, nemalo by na nej chýbať ani to, že výrobok je konzervovaný a konkrétne čím. „Podľa názoru Ing. Eleny Kohútovej, odborníčky na oblasť legislatívy kozmetiky z /radu verejného zdravotníctva SR , by prírodná kozmetika mala obsahovať zložky prírodného charakteru, nie vyrobené synteticky a konzervované určitými povolenými látkami.

NA DERMAFÓRE, KDE SOM BOLA HOSŤOM AKO KOZMETIČKA, SA NA TÚTO TÉMU VIEDLA DLHÁ DISKUSIA. V SKRATKE ZAKONZERVOVAŤ PRÍRODNÚ KOZMETIKU "PRÍRODOU" je ŤAŽKÉ, Vačšinou konzervanty zvyknú byť dráždivé a toxické, nakoľko sa prírodná kozmetika snaží vyhýbať aj parabénom.

Každý štát si na základe svojich zvyklostí a tradícií môže vytvoriť vlastné pravidlá.

Podľa platnej legislatívy musia byť údaje na obale výrobku pravdivé a spotrebiteľ nesmie byť uvedený do omylu.


Prírodná kozmetika je rovnako bezpečná ako syntetická.

Hovorí sa, že prírodná kozmetika je bezpečná pre každého, čo zvyknú tvrdiť aj mnohí výrobcovia. Lenže bezpečné musia byť všetky kozmetické produkty bez rozdielu. Vedeli ste, že niektoré produkty prírodnej kozmetiky obsahujú totiž aj alergizujúce zložky (vonné a aromatické látky, napr.z citrusových plodov), ktoré u niektorých jedincov môžu vyvolať nežiaduce reakcie ako podráždenie či precitlivelosť. Ďalším rozporuplným tvrdením je konštatovanie, že prípravky prírodnej kozmetiky sú hypoalergénne, a teda vhodné aj pre citlivú pokožku. Pojem hypoalergénny, označuje, že výrobok obsahuje zložky, ktoré sú bezpečné a nemal by vyvolať alergické reakcie. Nemali by! Riziko sa síce znižuje na minimum, ale to neznamená, že je nulové. Neexistuje totiž žiaden výrobok, ktorý by mohol stopercentne garantovať, že sa nenájde nikto, komu by jeho používanie spôsobilo nejaké problémy. „Tento pojem je relatívny a pre niektoré firmy predstavuje aj šikovný marketingový ťah. Niektoré spoločnosti predávajú svoje výrobky výhradne v lekárňach, čím by chceli naznačiť ich liečivé účinky. Toto je večný problém nakupujúcich. Lekáreň je dôveryhodná firma a všetko, čo nájdem tam mi nemôže uškodiť, naopak uzdraví to moju pleť. To však nie je celkom pravda. Keby kozmetika mala liečivé účinky, nešlo by už o skrášľovací výrobok, ale liek.

Naturálna kozmetika je za súčasných podmienok teda komplexný a značne emotívne podfarbený pojem. Kritika konzumnej spoločnosti, hľadanie harmónie tela a duše (ezoterika), prírodné zdravotné účinky kráčajúc ruka v ruke s marketingovými stratégiami firiem zohrávajú pri uvádzaní na trh a predaji týchto produktov veľmi významnú úlohu. Práve preto je veľmi potrebná jednotná definícia tohto pojmu v rámci Európy a harmonizácia legislatívy v jednotlivých krajinách podľa pani Ing. E. Kohútovej.

Suma sumárum akúkoľvek kozmetiku sa rozhodnete používať, uistite sa, že viete, čo to v preklade znamená. Čiže ak nakupujem vyslovene prírodnú kozmetiku očakávam čistú prírodu? Očakávam len prírodné konzervanty? Očakávam len, že bude bez parabénov? Prečo ju vlastne chcem používať a nechcem používať syntetickú kozmetiku?

34 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page